Hayatımızdaki koşullar göz önünde bulundurulduğunda ve buna birde geçmiş senelerde yaşanan pandemi eklendiğinde, e-ticaret platformu oldukça iyi aynı zamanda da parlak bir dönem yaşamaktadır. Üreticiler, potansiyel müşterilere ve gelişmelere ayak uydurarak ayakta kalmak için günümüzde sıklıkla e-ticarete yönelmektedir.
21.yüzyılın insanlığa en büyük faydalarından biri olan ve hayatı bir hayli kolaylaştıran bu sistem sayesinde, günlük işlerin yoğunluğundan fırsat bulamayarak yapılamayan işler oldukça kolay ve pratik şekilde yapılmaktadır.
Ancak bu ticaret sisteminde, hedef kitleye hitap etmenizi sağlayacak olan ve müşterilere karşı olan hizmetlerinizi en doğru şekilde yönetmenizi sağlayacak bazı altın kurallar bulunmaktadır. Bu altın kurallarda ilk ona girecek olanlar ise şu şekildedir ;
- Web sitenizin tasarımına önem verin.
- Markalaşma sürecini doğru yönetin.
- Şirket kurun.
- Web siteniz için bir altyapı oluşturun.
- Satışını yapacağınız ürünlerin, içerik bilgilerine oldukça özen gösterin.
- Siteniz için reklam bütçesi ayırın.
- Ödeme sisteminizi belirleyin.
- Hedef müşteri kitlenizi belirleyin ve ona göre ilerleyin.
- Pazaryeri ve rakip araştırmasını iyi yapın.
- İade kurallarınızı belirleyin.
E-ticaret Nedir ?
Ticari birçok sektörde yaşanan dijitalleşme serüveni, tahminlerden daha hızlı bir gelişim göstermekte ve popüler bir hâle gelmektedir. Mal üretimi ve hizmet pazarlaması dijital dünyada her alanda bir fiil görülmektedir.
Günümüzde ticaret yapmak istiyorsanız, dijital teknolojiden yararlanmanız oldukça önemlidir. Aksi takdirde, bu işi yapmak pek mümkün değildir.
Dijital dünyanın insanlığa en büyük getirisinden biri olan e-ticaret, ticaret dünyasının ve bizlerin hayatında vazgeçilmezler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. E-ticaret üzerinden satış kişilerin ürettiği ürünleri internet aracılığı ile satma ve satın alma işlemlerinin tümüdür.
E-ticaret, potansiyel müşterilere internet üzerinden satış yapabilmenizi aynı zamanda kolaylıkla ulaşabilmenizi sağlamaktadır.
Bu sistemler, fiziksel olarak çalışan bir mağaza ile aynı standartlarda çalışır. Bu iki mağaza arasındaki farklardan biri müşteriler mağazaya gelmek yerine e-ticaret sitesine gelir ve ürünleri inceler. Son olarak ise, beğendiği ürünlerin satın alma işlemlerini gerçekleştirir. Bir diğer büyük fark ise coğrafi alan ve bölge sınırlandırılması bulunmamaktadır.
Tüm bunlarla beraber, e-ticaret tanımı dünyada da bilindiği gibi ülkemizde de internet tabanlı ticari faaliyetler olarak adlandırılmaktadır. Bu sistem sayesinde, yurtdışı da başta olmak üzere farklı birçok pazara açılma imkanı elde edilmiş olur. Zaman ve mekan tanımayan bu sistem ile beraber ticaret için gerçekleştirdiğiniz, alım satımlarda büyük bir kolaylık sağlayabilir ve konforu yaşayabilirsiniz.
E-ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticarete adım attığınız ilk andan itibaren, doğru adımları atmak için temel bilgilere sahip olmak bir hayli önemlidir. Bu yazımızda, e-ticarete giriş yapmak istediğinizde, bu nasıl yapılır diye bir hayli düşünüyorsanız aynı zamanda da bu yolda başarılı bir şekilde ilerlemek istiyorsanız sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Sizlerde, e-ticaret nasıl yapılır diye merak ediyor ve bunu profesyonel bir ekiple beraber yapmak istiyorsanız, Platin Marketin sektörde lider konumu ve uzman ekibinden faydalanabilir ve böylece e-ticarette ilk adımlarınızı daha doğru bir şekilde atabilirsiniz. Bu sayede sektöre hızlı bir giriş yapabilirsiniz.
E-ticaret yaparken dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar ise şunlardır;
E-ticaret İş Modelinize Karar Verin:
E-ticarette yapmak istediğiniz iş için uygun bir iş modeline karar vermelisiniz.
Bu noktada günümüzde en sık kullanılan model ise, ürün satışıdır. Aynı zamanda farklı birçok e-ticaret modeli bulunmaktadır. Burada önemli olan hangi modelin sizin için en iyisi olduğuna karar vermenizdir.
İşletme Yapınızı Seçin:
Burada önemli olan iş yapısının seçilmesi bir hayli önemlidir. Bu noktada işletme yapınızı belirlerken, her yapının dikkatlice değerlendirilmesi gerekmektedir. Sizlerin yapması gereken şey sizin için en uygun iş modelini belirlemek ve bu doğrultuda bir yapı oluşturmanız olacaktır.
Pazaryeri Araştırın:
E-ticarette, pazar yeri araştırması oldukça önemlidir. Çünkü bu sektörde tüketici tercihleri, kâr marjları, satın alma modelleri ve rakip araştırması oldukça önemlidir. Tüm bu detaylar dikkate alındığında ve öğrenildiğinde bu doğrultuda üretim yapacak ve böylece sektöre daha sağlam adımlarla giriş yapmış olacaksınız.
E-ticaret Altyapınızı Kurun:
Bir e-ticaret sitesi kuracağınız zaman, internet üzeri çalışan tüm sitelerde geçerli olan bütün kavramlar göz önünde bulundurulmalıdır. Burada bahsi geçen altyapı, donanım yazılım ve ağ hizmetleridir. Bu şekilde güçlü bir altyapı oluşturulan firmaların verimliliği oldukça yüksek olacaktır.
Sitenizi Kurun:
E-ticaret üzerinden satış yapmak istediğinizde öncelikli olarak, bir e-ticaret sitesi oluşturmanız bir hayli önemlidir. Bir web sitesi kurmak istediğinizde ilk aşama, sitenin oldukça verimli bir şekilde oluşturulmasıdır. Daha sonra oluşturulan bu siteye ürün eklenir ve çeşitli pazarlarda entegrasyon sağlanır.
Tüm bu detaylardan sonra satacağınız ürünleri belirlemeniz aynı zamanda hedef kitlenizi belirlemeniz sağlayacak ve bu doğrultuda hareket etmenize olanak sağlayacaktır. Son olarak mağazanıza isim vererek, bir iş planı hazırlamalı ve sitenizin oluşumunu bitirmelisiniz. Bütün bu detaylar dikkate alınarak yapılan bir web sitesi sayesinde, sektörde oldukça hızlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
Sizlerde tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, bizlerle iletişime geçerek bilgi alabilir ve bir takım çalışması ile muazzam bir web sitesi kurabilirsiniz.
İnternetten Satış Yapmanın 10 Altın Kuralı
İnternetten satış yapmak ve kişilerin internet üzerinden alışveriş yapmalarına olanak sağlamak, günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda mobil cihazlar kullanılarak anahtar kelimeler sayesinde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu sanal mağazalar oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ancak bir e-ticaret sitesi kurduktan sonra satış yapmanın belirlenmiş temel altın kuralları bulunmaktadır.
Bu altın kurallardan bazıları ise şunlardır;
1. Hızlı ve Kullanışlı Bir Site:
İnternetten satış yapmak istediğinizde, web sitenizin hızlı ve kullanışlı aynı zamanda da anlaşılır olmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde web sitenizi ziyaret eden müşteriler, aradıkları ürüne oldukça kolay ulaşacak ve böylelikle sitenizi bir dahaki sefere yeniden büyük bir keyifle ziyaret edecektir.
2. Reklam Stratejisini İyi Bir Şekilde Belirleyin:
Bir web sitesi kurulduğunda, bu web sitesinin tanınır olması internet üzerinden satış yaparken daha verimli bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Bir internet sitesinin tanınması ise, hiç şüphesiz ki reklam stratejisi ile mümkün olacaktır.
3. Ürün Görsellerine Önem Verin:
İnternet sitesi üzerinden satış yapmak istediğinizde, ürünün pazarlamasını iyi yapmanız gerekmektedir. Bunun için önem verilmesi gereken en önemli nokta ise ürün görselleridir. Web sitenize ekleyeceğiniz ürünün görselleri dikkat çekici ve göz alıcı olmalıdır.
Bu şekilde, web sitenizi ziyaret eden müşterileriniz ne aradığını ve ürünün ne kadar güzel gözüktüğünü görecek ve daha hızlı bir alışveriş gerçekleştirecektir.
4. Mantıklı Fiyat Politikası:
Web sitesine ekleyeceğiniz ürünlerin mantıklı fiyatlarla siteye eklenmiş olması oldukça önemlidir. Çünkü bu şekilde hem sizin hemde müşterilerinizin kârda olmasını sağlamış olacaksınız.
5. Ürünlerin Doğru Zamanda Eklenmesi:
Bu noktada önemli olan web sitenize yazlık bir ürün yükleyecekseniz bunu yaz ayından önce kış aylarına ait ürünler yükleyeceksiniz bunu sezona doğru yapmalısınız ki, satış politikanız daha doğru şekilde ilerleyecektir.
6. Ulaşılabilir Olmak:
Müşterileriniz web sitenize kolay ulaşmak isterler, bu nedenle internet sitenize kolay ulaşım sağlanması konusunda iyileştirme yapmalısınız.
7. Hızlı Teslimat:
İnternet siteniz üzerinden alışveriş yapıldıktan sonra bu ürünlerin müşterilerinize olabildiğince hızlı ve makul bir şekilde ulaştırılması gerekmektedir. Bu şekilde hem müşterileriniz memnun kalacak ve olumlu geri dönüşler sayesinde de siz mutlu olacaksınız.
8. Sipariş Oluşturulduktan Sonra Bilgilendirme:
Müşterileriniz sipariş oluşturduktan sonra ürünler konusunda onlara bilgi vermeniz, şeffaflık sağlayacak ve müşteri alışverişte şeffaf olmaktan hoşlanır.
9. Güçlü Sosyal Medya Desteği:
Bir web sitesi kurmak satış yapmak için tek başına yeterli olmayacaktır. Bu nedenle sosyal medyadan destek almak daha fazla tanınmanızı sağlayacak ve böylelikle sektörde hızla ilerlemenize olanak tanıyacaktır.
10. Rakip Analizi:
İnternet sitesinden iyi bir satış yapmak istediğinizde, rakiplerinizi analiz etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede internetten satışta daha doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.