E- Ticaret sitesi, web ağında yer alan bir dijital pazarlama alanıdır. Dijital ortamda ticari faaliyet yürütülüyor olsa dahi, ekip ve ürün gerçektir. E Ticaret dinamiklerinin yönetilmesi dijital pazarlamanın performans değerlendirmesi olarak tanımlanabilmektedir.
E- Ticaret site performansından ekip performansına ve hedeflere kadar tüm ayrıntılar değerlendirilmektedir. KPI, kısaca ticari yönetim anahtarıdır. İngilizce bir terimdir ve Türkçesi, anahtar performans göstergesi olarak tanımlanmaktadır.
E-Ticaret Sitelerinde KPI Nedir?
E ticaret sitelerinde KPI, Key performance Indicator, yani Anahtar Performans Göstergesi demektir. Bu da site dinamiklerini ölçerek hedefe ulaşım değerlendirmesi olarak bilinmektedir. Personel ve site performansını değerlendirerek hedefe yaklaşım değerlendirmesi olarak tanımlanabilmektedir. KPI göstergelerini herkes kendisine göre belirlemektedir.
Bunlar şirket hedefi, personel hedefi, site hedefi olabilmektedir. Doğru değerlendirme hedefe ulaşım noktasında en az farkla ilerleyecektir. Siz markanız, E-Ticaret siteniz, dijital Pazar alanınız ve satış Departmanınızla ilgili KPI hedefleri belirleyebilirsiniz. KPI’ nın Türkçe ifadesinin açılımını merak edenler için, anahtar, sözcüğü, hedefe ulaşabilmek için kilit noktaları ifade etmektedir.
Bu noktalara nasıl aşılabileceğini, Performans sözcüğü ortaya konulmuş bulunan emek ve ürün değerlendirmesi olarak bilinmektedir. Gösterge ifadesi ise hedefe yönelik erişim mesafesini değerlendirmek şeklinde tanımlanabilmektedir.
KPI Değerlendirme Türleri
E-Ticaret sitelerinde yapılması gereken performans ölçümleme işlemleri KPI olarak ifade edilmektedir. Hangi türden olursa olsun E-Ticaret sistemine giriş yaparak dijital pazarlama sistemine dahil olanlar KPI yani temel hedef değerlendirmesi yapmaktadır. Geleneksel ticaret sisteminden farklı olarak yürütülen E-Ticaret siteleri için KPI sistemi olmazsa olmazlardandır.
Dijital Pazar alanı, hedef belirleyerek ölçümlenebilir değerlerini belirlemek ve sayısal verilerle ilerlemeyi tercih etmektedir. Hangi noktada doğru adım atıldığı, hangi noktada yavaşlama görüldüğü KPI’lar sonucunda görülebilmektedir. Uzun vadeli dijital pazarlama yöntemlerinde KPI sistemi büyük yarar sağlamaktadır.
Güncelliğini koruyan ve gerçek değerlendirme sistemine uyum sağlayan şirketler başarıya daha kolay ulaşabilmektedir. KPI değerlendirme sistemine ürün, emek ve insan dahil olmaktadır. Her biri kendi alanında değer taşımaktadır. E-Ticaret yönteminde KPI değerlendirmesi gelişerek başarıya ulaşabilmenin en önemli ölçümleme sistemidir.
Şirketler Hedef Belirlemekte Nelere Özen Göstermelidir?
Dijital Pazar alanında şirketler KPI’larını belirlerken bazı kilit noktaları göz önünde bulundurmalıdır. E-Ticaret siteleri için ölçülemeyen performans ve değer taşımayan hedefler KPI sistemine girememektedir. KPI sisteminde göstergeler sayısal değer taşımaktadır. Ve ölçülebilir olmalıdır. Şirketler kendilerine göre KPI verilerini belirleyerek ilerlemektedir. Şirket Hedeflerinde KPI’ lar;
- Öz sermaye getirisi,
- Brüt kar oranı,
- Ticari faaliyet kar oranı,
- Net kar,
- Öz sermaye oranı ve borçlar,
- Aktif karlılık oranı,
- Gelir artış grafiği ve
– Yatırım getirisi olarak ölçümleme hedefleri belirlemesi gerekmektedir.
İster küçük ister büyük ölçekli bir işletme olun mutlaka KPI değerlendirmesi yapmanız gerekmektedir. Hedef kitleye ulaşım noktasında klasik yöntemler kabul edilememektedir. KPI performans değerlendirme sisteminde başarı doğru adımlar atarak gelebilmektedir.
Çalışma Birimlerine Yönelik KPI Nedir?
İşletme, sektör ya da Departmana göre farklı KPI havuzları bulunmak durumundadır. Sektör ve Departman kadar bireylerin de KPI değerlendirme havuzu bulunmaktadır. Yaşanan ya da yaşanması gereken senaryolara göre iş göstergeleri ölçümlenebilecektir. Havuzlarda bulunan değerler hedeflere ve ihtiyaçlara göre değerlendirilecektir.
E-Ticaret sisteminde bulunan bütün işletme ve ürünler ihtiyaç ve hedeflerine göre değerlendirilmektedir. Dijital Pazar alanında iş yönetiminde sayısız örnek bulunmaktadır. Her şirket kendi hedeflerine yönelik değerlendirme yaparak göstergelerini özelleştirmektedir.
İnsan kaynakları çalışma birimlerinin en kıymetli varlık nedenidir. KPI değerlendirme sisteminde de dijital pazar alanında gerçek değer taşımaktadır. Ürün değerlendirmesi, ticari hareketleri kadar insan kaynakları da büyük önem taşımaktadır.
İnsan Kaynağı Performans Değerlendirmede KPI Sistemi
Ticari faaliyet alanlarında insan kaynaklarının önemi tartışılmaz. Yeni nesil ticaret alanı dijital pazarlama sisteminde de insan kaynağı büyük değer taşımaktadır. İnsan kaynağı birimleri çalışma ortamında bulunan ve bulunması gereken personel özelliklerini kapsamaktadır.
Her alanda olduğu gibi insan kaynaklarında da anahtar performans göstergesi çok önemlidir. E- Ticaret sitesinde, başarılı ve mutlu bir çalışma ortamı yaratılabilmesi için;
- Çalışma süreleri,
- İşe alım süreci,
- Maaş ve rekabet ortamı,
- Çalışana düşen eğitim süresi,
- Çalışanların memnuniyet anketleri,
- Çalışanın işletmeye bağlılık düzeyi,
- Açık pozisyonlara yanıt durumları değerlendirmesi yapılmaktadır.
Dijital ticaret ortamında sistem dijital olsa da çalışanlar ve ürünler gerçektir. Bu nedenle ölçüm ve değerlendirme sistemleri de gerçek değerler üzerinden KPI sistemiyle yapılmaktadır.
Sisteminiz Dijital Olsa Dahi Hedefiniz Gerçek Olsun
KPI belirlemeniz için gerçek hedefler belirlemeli, başarıya giden yolda sağlam adımlarla ilerlemelisiniz. Gerçekçi olmayan yaklaşım ve hedefler, başarı yerine hayal kırıklığı getirecektir. KPI belirlemesinde sahip olunan ticari ve insan kaynakları doğru değerlendirmelidir. Düzenli olarak kaynakların gözlemlenmesi ve KPI sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir.
Düzenli olarak güncellenerek kısa orta ve uzun vadeli hedef ve görev ölçümlemesi yapılmalıdır. Başarıya ulaşabilmenin ilk koşulu gerçekçi olmaktır. Müşteri ilişkileri konusunda da KPI değerlendirmesi yaparak hedeflerinizle aranızdaki mesafeyi koruyabilirsiniz.
Dijital Pazar alanında varlık gösteren şirketlerin en önemli performans değerleme sistemi KPI’ ardır. E-Ticaret sisteminin başarısı doğru değerlendirme metrikleri ve verimliliğin artırılmasına bağlıdır.
E-Ticaret Sisteminde KPI Örnekleri
Dijital pazarlama olarak tanımlanan E-Ticaret sisteminin, başarılı ve verimli olabilmesi doğru değerlendirmeyle mümkündür. Bu durumda yapılması gereken KPI örnekleri;
- Blog trafiği yönetimi,
- Site trafiği,
- Tıklanma oranı,
- Mobil site trafiği,
- Sitede geçirilen süre değerlendirmesi,
- Yeni ziyaretçilerin durumu,
- Sosyal medya katılımcı oranı,
- E-Mail açış oranı,
- Görüntülenen sayfa oranı,
- Gelen ziyaretçiler,
Trafik kaynakları olarak belirlenebilmektedir. Performans değerlendirme ve ölçümlemelerinizi gerçek verilerle yaparak başarıya ulaşabilirsiniz. E-Ticaret siteleri gerçek zihinlerle dijital işleyiş sağlamaktadır. KPI ölçümlemelerini de gerçek değerler ve güncel teknolojilerle yaparak başarıya ulaşabilirler.